روند احیای «برجام» را اید مختومه دانست؟

[ad_1]

رارو، پس از سفر اخیر «جوزپ بورل» مسئولیت سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران (و البته پیشتر، رایزنی‌های وی با مقامات آمریکایی در رابطه با مذاکرات با مذاکرات ایران) و متعاقبا مذاکرات و گفتگوهای وی با مقام ایرانی و اعلام خبر انجام گفتگوهای غیرمستقیم میان. ایران و آمریکا با میانجی گری اتحادیه اروپا، در دوحه قطر، بسیاری از ناظران و تحلیلگران و افکار عمومی نسبت به سرگیری روند مذاکرات و احتمال دستیابی به یک توافق در جهت احیای برجام، ممکن است خشنودی کنند و به نوعی امیدوار شوند که شاید روند روند. در حال حاضر کمرنگ شدن و بار دیگر دیپلماسی و رایزنی های فعالِ دیپلماتیک، جایگزین فضای بن بست در مذاکرات و تشدید تنش ها میان ایران و غرب شده است.

با این بی نتیجه اعلام شدن دوحه و متعاقبا، تاکید همیشگی مقام های آمریکایی بر فعال سازی گزینه های جایگزینی بار و مخالف علیه ایران، دیگر اما و اگرهای زیادی در مورد سرنوشت نهایی توافق برجام و تلاش ها برای احیای آن و در سطحی باشند. لان ر، احتمال اوج ری نش ا میان ایران و مریکا و متحدان منطقه ای دو رف مطرح می ود.

رارو در و ا “ریدون مجلسی”، دیپلمات ن و دانش سیاست ارجی و “اوالفضل ره وند”، سفیر و دیپلمات های پیشین و عضو تیم سابق نمایندگان کشورمان به واکاوی رای شکست مذاکرات دوحه و به طور خاص این نکته را که آینده رایزنی ها در قالب معادله احیای برجام چه سرنوشتی خواهد داشت و به نوعی آیا باید توافق برجام را مختوم دانست یا ر رد شده است.

روند احیای رجام را اید مختومه دانست؟جلسات دوحه از ست ورده ود

“فریدون مجلسی” دیپلمات سابق و دانش سیاست ارجی در این سوال دلیلِ نتیجه نرسیدن مذاکرات دوحه وود؟ : «به نظر من اساسا رار نبود مذاکرات دوحه ر نتیجه می شود. دولت نونی ورمان و متعاقبا، بحثی ن، از مان ابتدا از مله مهاران وا رجام وده. البته مریکایی ا ن تاکید ری اصی رایای رجام از ود نشان نمی دهند. من پیشتر هم اشاره کرده ام که با توجه به پنجره های بسته شده طلایی برای احیای توافق برجام در گذشته، اکنون ممکن است این مسئله به شدت کاهش یابد و ایران باید خود را برای دوره بدون برجام که به نظر من چیزی قریب به 7 الی برسد. 10 سال ول واهد انجام شد، ماده ند. ا این ما اندا من انس احیای وافق رجام و دنبالِ ن، انس موفقیت مذاکراتی در دوحه و د م را.

مجلسی در ادامه: «من بر این باورم که با توجه به این مسئله که غرب(آمریکا و اروپا) در شرایط فعلی به نفت و گاز ایران نیاز دارند، مسئله ای که مخصوصا در بحبوحه جنگ وجود دارد از قابل توجهی قابل توجه است که می شود گفت. اما آمریکایی ها دوست ندارند که در شرایط فعلی به عربی حاشیه خلیج فارس و به ویژه عربستان نیز در تامین نیازهای انرژی خود نیاز داشته باشند، امکان دارد که این امکان را داشته باشد که در حوزه انرژی با ایران انجام شود و هزینه آن را انجام دهد. رح ای ود سعی واهند رد ا منابع مالی ناشی از این نتیجه را ا ن ایی رای ایران در من ن رب ملا ن را در اهم ادامه می دهد و سپس اعلام می کند مثلا در انرژی مشکلی ندا

این ارشناس سیاست ارجی در این سوال نده معادله احیای رجام واهد ود؟ : « نَه آمریکا مایل است که به برجامِ سال 2015 و کار خود را در قالب آن باز می‌گرداند و نَه ایران می‌پذیرد که بدون محقق شدن درخواست‌هایش، تضمین می‌کند که مبنی بر عدم خروج مجدد از توافق و یا خارج از سازمان نهادهایی مانند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از رست روریستی مریکا، در مسیر انعقاد وافق دید ا رب در مورد معادله احیای رجام رار رد. از این رو، در ادامه راه به احتمال زیاد ایران همچنان توانمندی های اتمی خود را تقویت خواهد کرد و متعاقبا آمریکا و متحدان منطقه ای آن نیز بر شدت فشارها علیه ایران خواهند افزود. در این میان، بازیگری مانند رژیم اسرائیل احتمالاً احتمالاً به روند خرابکاری های خود علیه ایران ادامه خواهد داد و «جنگ در سایه» تهران و تل آویو نیز همچنان و البته با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت».

روند احیای رجام را اید مختومه دانست؟رفِ نیازمند وافق، مریکا و نَه ایران است

“اوالفضل ره وند”، سفیر و عضو سابق تیم سابق کنگره ای کشور در مورد مذاکرات ناکامی دوحه گفت: «واقعیت این است که طرف آمریکایی در جریان مذاکرات، فقط حرف ها و مواضع خود را مدام تکرار کند و حاضر به شنیدن شود. مواضع ایران نیست. در جريان آخرين سال امنيت شاهد اين بوديم كه برخي از مقام‌هاي غربي اذعان كردند كه بله قبول مي‌كنيم ايران را با دولت از برجام، خارج مي‌كنيم و آن را از اين مسئله تاسف مي‌كنيم. این در الی است نظر من نظر اسف ردن دردِ ملت ایران نمی ورد و ن اد رویه ای اشتباه نر و

این سفیر سابق ادامه داد: «نکته دیگر این است که آمریکایی‌ها اعلام کرده‌اند که نمی‌توانند هیچ توافقی را تضمین کنند که با ایران امضا کند، یک سال و نیم یا دو سال که شاید دولت بایدن و دموکرات ها قدرت را داشته باشند. در کاخ سفید از دست بدهند، همچنان معتبر باشد(حتی برخی از منابع اعلام کرده اند که دولت باید در دوره حضور خود در قدرت نیز از ارائه های معتبر به ایران عاجز و ناتوان است). از این رو، مسئله مین ن م رای ایران این در الی است مانطور م، رف ای ربی مادگی این واسته و منطقی ایران ندارند.»

ابوالفضل رهوند افزود: ان آشتیاق ای رجام نظر من رای رفِ ربی ر است، ر الامل نه فرستی است ن ا ر اد ن به هر حال اگر قرار باشد بازی های قدیمی بار دیگر با ایران تکرار شود، چرا ایران باید حجم بالایی داشته باشد که همان نتایج پیشین را در قالب معادله برجام(نسخه اولیه که در سال 2015 به امضا رسید غرب) برای کشورمان به همراه خواهد داشت. ? این رب است مایل راست از ارچوب وافق رجام است، در این راستا املا املا.

ابوالفضل رهوند در اسخ این سوال دیدم مقام مریکایی مبنی بر اینکه در واکدن. اِعمال ریم ای سترده ر لیه ایران اقدام می نند، معتبر است ا ر : «بیش از ل سال است مریکایی ا و مجموعه رب لیه ایران اِعمال ار می نند. نظر من واقعیرین و اصلی رین ارها لیه ور ما مدتا از ستر ای داخلی رخوردار وده اند. تخته هایی که در دولت سیزدهم ضعیف بودند نیز می شدند، زیرا دولت قبل از مواضع می تواند باعث شود و سیاست هایی که دنبال می شوند، تا حد زیادی در کاهش فشارها علیه ایران ایفای نقش داشته است. به عنوان مثال، شرطی شدگیِ اقتصاد کشورمان یکی از میراث هایی است که از دولت حسن روحانی باقی مانده و اکنون دولت ابراهیم رئیسی باید به ویژه به این حوزه توجه کند و از وارد آمدن خسارات و فشار به کشورمان از دریچه این حوزه جلوگیری کند.

در ادامه گفت: «به طور کلی به نظر من آمریکایی‌ها می‌گویند که می‌خواهد تحریم‌ها را علیه ایران وضع کنند، تا حد زیادی عاری از هر گونه منطقی مستدل است، زیرا اساسا آن را به قدری علیه ایران تحریم کرده‌اند. دیگر وزه ای نمانده ن ا واهند ن را ریم نمی بینند. دای از این ا در نشست دوحه، ار دیگر سطح ندی ریم ا در دستورکار رار رفته است. باید توجه داشته باشید که تحریم ها یک منظومه هستند و اگر بنا باشد که دالِ مرکزی و ستون های اصلی آن فرو بریزند، این معناست که عملا سرمایه اصلی آمریکایی ها علیه ایران از بین رفته است. مسئله ای نوان در بیان واشینگتن رار ندارد. به نظر من بهترین سیاست برای ایران است که دیگر به یکچنین تهدیدهایی (از جانب آمریکا) توجهی نمی کند زیرا اساسا به وضع تحریم های علیه ایران معتبر نیست و حتی بهم این تحریم ها در دل خود برای ما فرصت های قابل توجهی دارد. ای را نیز مراه داشته اند. ما اید مسیر ودمان را رویم. موضعی نظرم دول نونی ورمان

یک دانش سیاست ارجی ورمان در مورد دیدگاه ود مبنی ر سرنوشت احتمالی معادله : « من ناختی نی را از رسه دیپلماسی ست ای دارم و ر ودم ا وجه مه این ا ر این اورم این، ربیا ستند وجه داشته اشید ا نزدیک دن ل اییز، مریکایی ا و ور لی ربی ا ا آشتیاق ری رای مبارزه د اراد ارا.

ابوالفضل ظهره‌وند افزود: «نکته دیگر این است که غربی‌ها به دنبال تحمیل انفعال به ایران هستند و نمی‌خواهند ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای و بین‌المللی در کنار قدرت‌های نوظهوری مانند چین و روسیه و بریکس قرار بگیرند. من که ن ا د ادی ررده اند. اکنون می نیم “سرگی لاوروف” وزیر ارجه روسیه از ده دنِ نشانه ای راوان دیگری نیز دارند. از این منظر، در این ای دید من مفهوم رجام را نمی توانم. پروژه برجام ای برای من از نگاه داشتن ایران بود و اگر قرار بود که ما بار دیگر یک چنین پروژه ای را وارد کنیم، جدای از آنهاست که پیشتر دیده ایم، باید بیشتر را در آینده متحمل شود.»

این و سابق مذکر ستهای ایران : «ما اید ری منافع ود را درت و دیت دنبال نیم. در حال حاضر ما اعلام کرده ایم که یک توافق سیاسی بین المللی را امضا کرده است و هنوز هم آماده است که برای احیای آن مذکر باشد اما نکته اساسی این است که غربی ها باید در این مسیر جدیت خود را نشان دهند. اید اد دا اشیم ایران در رآیند، دات ود(در الب وافق رجام) را ورت دریجی اهش داد. اما مریکا ا و ورت امل از رجام ارج د. اروپا م دات رجامی ود نوان مل نکرد. نقطه های می واند رجام را احیا ند، مرتبط ا دوره ل از رامپ است. از این رو، رآنچه د از دوره رامپ اتفاق افتاده اید اک ود(البته اگر مریکا واقعا مایل احیای رجا).

ابوالفضل رهوند در ایان : «نکته دیگر این است ایران مین می واهد. مین ا نیز اید نی اشند. مفهوم این مسئله این است که اگر قرار باشد ما به دوره قبل از سرمایه گذاری در معادله برجام برجام، هر گامی که ایران قرار دارد بردارد، با جایگزین آمریکایی آمریکایی و مجموعه غرب همراه باشد. مریکا رجام مانی است موقعیت ایران در الب معادله همین دور ل آرزو روی ارن مد رامی در الب مادله همین. ال در این روند راستی مایی ایران نیز املا روری است، ایران رفت ایران رفت ر از این اتفاقی د رای ایران نخواهد داشت. توجه به این مسئله مخصوصاً وقتی شانس روی کار آمدن یک رئیس جمهور جمهوریخواه در جریان انتخابات ریاست جمهوری جمهوری 2024 آمریکا به نظر من بیشتر است، برای ایران کاملاً و لازم به نظر می‌رسد».

[ad_2]

Tiana Fitzpatrick

دوست حیوانات در همه جا. متخصص موسیقی برنده جایزه. کافه قهوه. ارتباط دهنده. کاوشگر. متعصب الکل

تماس با ما