پروتز پروتزی است که جایگزین دندان های طبیعی می شود و توسط لثه و بافت حمایت می شود. دو نوع دندان مصنوعی وجود دارد: کامل و جزئی (پارشیال). پروتز کامل زمانی استفاده میشود که تمام دندانها بیرون کشیده شده یا افتاده باشند و از پروتز پارسیل زمانی استفاده میشود که برخی از دندانها هنوز در جای خود هستند.
انواع دندان مصنوعی
انواع پروتز مجموعه کامل پروتز: مجموعه پروتز کامل دندان است که برای جایگزینی تمام دندان های فک طراحی شده است. پروتزهای کامل را می توان با قرار دادن چندین ایمپلنت در لثه و محکم کردن آنها روی دندان مصنوعی روی پایه ایمپلنت تثبیت کرد. این بست ها به سر ایمپلنت متصل می شوند.
پروتزهای جزئی یا جزئی: زمانی که فقط یک یا چند دندان از دست رفته باشد، می توان آنها را با دندان مصنوعی به نصف پر کرد. پروتزهای جزئی می توانند با گیره های فلزی یا پلاستیکی روی دندان های دیگر قرار گیرند.
روش های دیگر به جای دندان مصنوعی چیست؟
پل های دندانی و ایمپلنت دندان دو روش رایج برای جایگزینی دندان های از دست رفته هستند. این روشها گرانتر هستند و ممکن است برای کسانی که بودجه محدودی دارند و تعداد دندانهای از دست رفته زیادی دارند مقرون به صرفه نباشد. با این حال، پروتزهایی روی ایمپلنت ها وجود دارد که هزینه کمتری نسبت به ایمپلنت های ساده دارند.
دندان مصنوعی چگونه ساخته می شود؟
پروسه ساخت پروتز چند هفته طول می کشد و به چندین جلسه نیاز دارد. دندانپزشک طبق دستور دندانپزشک ترمیم را انجام می دهد. به طور کلی مراحل ساخت پروتزهای دندانی به شرح زیر است: مجموعه ای از قالب های فک و دهان و اندازه گیری های مربوط به فک ها و رابطه و فاصله آنها بین آنها یک مدل، یک الگوی پلاستیکی یا یک موم درست کنید که دقیقاً با شکل پروتزی که برای شما ساخته می شود مطابقت داشته باشد. این مدل را چندین بار امتحان کنید و بعد از اطمینان از خوب بودن رنگ و فرم آن مشخص می شود. بر اساس این داده ها، پروتز نهایی برای شما ساخته می شود. ساخت دندان مصنوعی در صورت نیاز پروتز را تنظیم کنید.
آیا پروتز چهره یا لبخندم را تغییر می دهد؟
با دندان مصنوعی صورت خود را زیباتر کنید پروتزهای مصنوعی بسیار شبیه به دندان های طبیعی ساخته می شوند و تفاوت های جزئی در ظاهر آن ها وجود دارد. در واقع، پروتزهای مصنوعی برای بهبود زیبایی صورت و لبخند طراحی شده اند، نه بدتر کردن آنها. با استفاده از پروتز، حفرههای دندان پر میشوند و حمایت خوبی از گونهها و لبها صورت میگیرد تا چهره پرتر و جوانتر به نظر برسد و چین و چروکهای کمتری در اطراف دهان ایجاد شود.
چگونه از دندان مصنوعی استفاده کنیم؟
ممکن است وقتی برای اولین بار دندانی را در دهان خود می گذارید احساس عجیبی داشته باشید، اما خیلی سریع به آن عادت می کنید. ابتدا از شما خواسته می شود که پروتز را همیشه (از جمله هنگام خواب) در دهان خود قرار دهید تا به آن عادت کنید. به شما گفته می شود که چه زمانی پروتز را در شب بخوابانید. همیشه لازم نیست قبل از خواب آن را بردارید، اما باعث می شود لثه ها استراحت کنند و کمتر آسیب ببینند. هنگامی که دندان مصنوعی را از دهان خود خارج می کنید، باید آنها را مرطوب نگه دارید تا پوسیده نشوند. مثلاً آن را در یک لیوان آب یا کیسه پلی اتیلن با پشم یا پنبه خیس یا در محلول دندان مصنوعی قرار دهید تا دندان مصنوعی خشک نشود و شکل آن تغییر نکند.
چگونه دندان های مصنوعی را مسواک کنیم؟
مسواک زدن دندان های مصنوعی تمیز کردن و شستشوی دندان مصنوعی بسیار مهم است. دندان های مصنوعی و سایر دندان های مصنوعی باید به طور مرتب تمیز شوند تا پلاک ها و ذرات غذا از بین بروند. پروتز را بردارید و آن را با خمیر دندان یا آب و صابون مسواک بزنید، سپس آن را در آب غوطه ور کنید تا همه ذرات غذا کنار هم از بین برود. برای از بین بردن باکتری ها و لکه ها، دندان مصنوعی را در محلول دندان مصنوعی یا کف صابون خیس کنید. (برای استفاده از محلول شوینده، دستورالعمل سازنده را دنبال کنید). دوباره پروتز را بشویید. مراقب باشید که دندان های خود را خیلی محکم مسواک نکنید، اما دندان های مصنوعی خود را مانند مسواک زدن مسواک بزنید. برای جلوگیری از افتادن پروتز از دستانتان، هنگام تمیز کردن آن، ظرفی حاوی آب یا چیزی نرم زیر دست خود قرار دهید. پروتز شکننده است و در صورت افتادن ممکن است ترک بخورد یا بشکند. در مورد روش صحیح تمیز کردن دندان بیشتر بدانید
اگر دندان های مصنوعی را به طور مرتب تمیز نکنیم چه اتفاقی می افتد؟
اگر دندان مصنوعی خود را به خوبی تمیز نکنید، مشکلاتی مانند بوی بد دهان، پوسیدگی طبیعی دندان، عفونت لثه و فک ممکن است رخ دهد. دندان مصنوعی باید حداقل دو بار در روز تمیز شود.